Europese landen leverden tussen 2017 en 2021 zo’n 27 procent van de hoogwaardige cleantech-uitvindingen wereldwijd, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd rapport van het Europees Octrooibureau (EOB) en de Europese Investeringsbank (EIB). Vooral Duitsland en Frankrijk vroegen veel patenten aan.

Het gaat daarbij om schone en duurzame technologieën die zijn gericht op het verbeteren van energie-efficiëntie, het gebruik van duurzame bronnen, het verminderen van afval en vervuiling en het beperken van de nadelige gevolgen van klimaatverandering.

“Europa loopt voorop op het gebied van cleantech-innovatie”, zegt voorzitter Nadia Calviño van de EIB daarover in een perstoelichting. “Een goed functionerende interne markt in de Europese Unie is een belangrijke aanjager in het verder opschalen hiervan.”

De meeste patenten werden aangevraagd voor koolstofarme energietechnologieën. Daarna volgen schone mobiliteitsoplossingen en kunststofalternatieven. Ook technologieën voor schone productie, bouw, ICT en klimaatadaptatie vertoonden een sterke groei.

“Een sterke groei van schone en duurzame technologieën is de sleutel tot een betere toekomst”, zegt president António Campinos van het Europees Octrooibureau in een perstoelichting. “Maar hoewel het bemoedigend is om te zien dat uitvinders uit de EU een voortrekkersrol innemen op het gebied van groene technologie-octrooien, is het tegelijkertijd van groot belang dat de wereldwijde samenwerking op het vlak van intellectueel eigendom zich verder blijft verdiepen.”

Buiten Europa zijn vooral Japan, de Verenigde Staten en China belangrijke spelers. Met name de Chinese cleantechsector vertoonde de afgelopen jaren een sterke groei.

In de onderstaande tabel is te zien dat lidstaten van de Europese Unie tussen 2017 en 2021 goed waren voor 22 procent van de wereldwijde patenten voor cleantech en dat andere Europese landen die zijn aangesloten bij het Europees Octrooibureau (EPO member states) goed waren voor 4,6 procent van de patenten. Samen komt dat neer op bijna 27 procent.

Meer dan 70 procent van de bedrijven die schone en duurzame technologieën octrooieerden in de EU hebben minder dan 5.000 werknemers. En hoewel 29 procent van die bedrijven momenteel prioriteit geven aan hun nationale markt, beschouwt 61 procent de EU als de belangrijkste toekomstige markt.

Financiering voor startups en scale-ups in de cleantechsector makkelijker in de VS

Om door te groeien is het in de Europese Unie moeilijker om aan financiering te komen dan in de VS, staat in het rapport. Dat geldt voor elke fase in de ontwikkeling van een bedrijf, zoals te zien is in onderstaande infographic.

Innovatieve bedrijven in Europa zijn veel meer afhankelijk van 'debt finance' (leningen), terwijl in de VS 'equity' (de uitgifte van aandelen) een grotere rol speelt.

LEES OOK: Nederlandse investeerder haalt €100 miljoen op voor klimaattechnologie, zoals groene waterstof en nieuwe eiwitten